?

Hva skal jeg gjøre for å komme fortere?

Mann 21 . 12 November 2019
Spørsmål

Hei. Jeg sliter med å komme under sex, og klarer det som regel kun dersom jeg runker selv, men etter lang tid. Hvis jeg er alene er det ingen problem. Er trygg på partneren min, som ellers gjør alt riktig, men jeg stresser veldig med det hver gang vi skal ligge sammen. Hva kan jeg gjøre for å komme fortere?

Mann (21)
Fagperson svarer
Hei Gutt, 21 år.

 

Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner godt at du er fortvilet over situasjonen, men manglende orgasme under sex er faktisk ikke uvanlig. Det er en god del menn som deler dette problemet med deg. Hos dem som opplever orgasme og ejakulasjon på egenhånd, men ikke under penetrering med partner, er det mest sannsynlig en psykogen årsak.

Du skriver at du stresser mye med å skulle få en utløsning hver gang dere ligger sammen. Stress og usikkerhet i den settingen, fører raskt til prestasjonsangst. Fokuset under samleie skifter fra en behagelig opplevelse til en opplevelse fylt med angst. Men det sitter i hodet -ikke penis!

Det er dessverre slik at du ikke kan bestemme helt når utløsningen skal skje. Grunnen til det er at utløsningen skjer mye via det ikke-viljestyrte nervesystemet, som vi på fagspråket kaller det autonome nervesystemet. Det betyr at når fokuset under samleie skifter fra en behagelig opplevelse til kun å tenke «nå må jeg komme» - ja da går det ikke i det hele tatt. Erfaringen med å ikke komme setter seg fast i underbevisstheten din og ingenting skjer neste gang heller. Det blir en ond sirkel.

Det går an "å lure" det autonome nervesystemet ved å prøve å ikke tenke for mye på utløsningen og ikke stresse med det. Lettere sagt enn gjort, vil du kanskje si, men det er viktig å ikke la dette bli et stort problem som tar all fokus under samleie. Prøv å slappe av. Orgasme kan ikke presses frem, men må slippes til. Bruk lang tid på forspillet, slik at du blir godt stimulert før samleiet. 

Du skriver at du har ingen problemer når du onanerer alene. Du er trygg på partneren din, så hvorfor ikke la han/hun hjelpe til med å onanere deg slik at hjernen din kjenner igjen "situasjonen"? Dersom du lar partner onanere deg vil du også få trening i å la han/hun styre stimuleringen mer. Det kan være med på å bryte hemninger og få dere til å slippe dere mer løs.

Gled deg over nærheten du får med partneren din når dere har sex. Ikke la orgasmen være eneste mål. Bruk god tid på å utforske, stryke og massere hverandre. Da får de erotiske følelsene et bredere grunnlag, og ofte blir de totalt sett sterkere. Samtidig avtar prestasjonsangsten, og orgasmen blir lettere tilgjengelig.

 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?